Garantált sávszélesség

From Griki
Jump to: navigation, search
Egy itcafe cikk margójára

Gondolkoztam, hogy írjak-e, van-e értelme. Amennyire látom itt mindenki enduser, utálja a szolgáltatókat akik eleve minimum a Sátán szolgái és a céljuk a userrel való kicseszés. De hátha van, akit érdekel a valóság.

Elöljáróban: internet szolgáltatást szegelek pár évtizede, láttam már bitet utazni. Betegségem akkor is megmondani a frankót amikor nincs igazam, de elfogadom a köpködést (anyámat hagyd ki, nem tehet róla). Másrészt nem vagyok szogláltatói szóvivő, nem kell nyomnom a bullshitet. Mérnöki választ kapsz.

Na. Lássuk.

Az internet szogláltatás lényege hogy drótokkal összekötögetjük a gépeket, és a drótok között mindenféle dobozzal irányítjuk a csomagokat, ezzel nem mondtam újat. A nagyobb sávszélesség drágább, mert jobb drót kell hozzá, erősebb doboz kell hozzá, és egy idő után nagyságrendekkel drágább a drót is, a doboz is. Érthetően ez a határ: a szolgáltató a bevételek egy részéből (gyakran jelentős részéből) ezeket fedezi; a fejlesztéseket előre meghitelezi és utána visszakapja, a fenntartást pedig folyamatosan fizeti. Ezzel sem mondtam sok újat, szerintem.

A mérnökök az eszközöket és az infrastruktúrát átlagos használatra méretezik. Ez azt jelenti, hogy a kapacitás a lehető legkisebb lehessen úgy, hogy az átlagos esetben kiszolgálja a felhasználókat. Az átlagember az internet kapcsolatát mondjuk időben 30%-ban és sávszélességben 10-15%-ban használja, hiszen amikor alszik akkor nem, vagy amikor lekért egy weblapot és olvassa akkor sem forgalmaz. Nem ennyire egyszerű, de van statisztika. A rendszert erre méretezzük.

A következő fogalom az "overbooking", amikor van egy 10 megabites vonal amire rá lehet kötni 50 darab 1 megabites olyan átlagfelhasználót aki a netjét 10%-ra használja ki, vagyis átlagosan a 10 Mbps terhelése 5 Mbps, vagyis 50%. Ha 2-3 ember tövig nyomja a pedált akkor az még mindig 8 Mbps.

Ennek a lényege is pénz: ha 10 Mbps vonal ára 100 forint akkor nem mindegy hogy az előfizetőre 10 forint esik (amikor 1 Mbps-t fizet) vagy 1 forint (amikor ennek átlagosan 10%-át).

Itt jöhet a garantált sávszélesség fogalma: az a sávszélesség amit az előfizető mindenképp megkap, akármit csinál a hálózat többi része. A fenti példában ha MINDEN ügyfél nekiáll torrentezni akkor egy ügyfélre nem 1Mbps jut hanem 0.2 Mbps; ennél kevesebb soha nem lesz. Ebben a példában 200 kbps a garantált sávszélesség és 1 Mbps a maximális sávszélesség, az eltérés pedig ÖTSZÖRÖS.

Ha van, aki még mindig nem érti, hogy miért az eltérés, és hogy miért kapitális ökörség ezt a szolgáltatóktól (pláne hatóságilag) számon kérni, akkor elmagyarázom a végét: ha valaki most kap 50 Mbps vonalat havi 15 ezerért, amiből 1 Mbps garantált, akkor az ennek megfelelő garantált szolgáltatás havi díja hozzávetőlegesen 500 ezer forint lesz havonta. Kicsit talán több vagy kevesebb attól függően, hogy egyáltalán létezik-e technológia, ami ezt képes kiszolgálni, hiszen ha egy városrészben van 1000 darab 50 megabites user, az 50 000 megabit, vagyis 50 GBps, amit legalább két technológiai szinttel fejlettebb infrastruktúrával kell ellátni, aminek az ára nagyságrendekkel (vagyis 10-100-szorosan) magasabb. Ha az egész infrastruktúrát kell újraépíteni, akkor annak a költségét csapjuk hozzá. Meg a kicserélőközpontok cseréjét, meg a nemzetközi vonalakét, amiből főként az óceánokon keresztüli részek az igazán izgalmasak.

Bárki kaphat ma is garantált szolgáltatást, szinte minden szolgáltató szolgáltat ilyet. Tessék odamenni, megkérdezni. Aztán tessék kifizetni, mert ez ennyibe kerül.

Plusz különadó.