Gmail

From Griki
Jump to: navigation, search

Hogyan elemzi a gmail a spam leveleket?

A gmail úgy működik, hogy a beérkező leveleket osztályozza számos szempont alapján.

Az egyik szempont a serverekre és szolgáltatókra vonatkozik: a server szerepel-e feketelistán, vagy rendszeresen spammelnek róla. Mi, mint szolgáltató igyekszünk arról gondoskodni, hogy a servereink ne kerüljenek ilyen listákra; ezért tehetünk és teszünk is.

A másik szempont az, hogy adott jellemzőjű levelekre a felhasználók releváns része azt mondja-e, hogy spamek. (Számunkra sem a jellemzők, sem a relevancia paraméterei nem ismertek.)

Amennyiben így van, a levelet a gmail a spam folderbe teszi. (Illetve bizonyos esetkben a levelek el is tűnhetnek.) Ez a levelek egy adott körére vonatkozhat: akár egy adott feladóra, akár egy serverre, akár olyan levelekre melyek bizonyos szavakat, grafikai elemeket, vagy egyéb jellemzőket tartalmaznak. Nem feltétel az, hogy a címzett valaha is kapjon a feladótól levelet, elég az, ha a gmail rendszer azt spamnek tekinti.

Ha a címzettek a spamnek jelölt levelekre rányomják hogy "nem spam" akkor ezzel a fentebb említett kategorizáló algoritmus számára jelzik, hogy korrigálni kell az értékelést. Ha a "nem spam" jelzések meghaladják a "spam" jelzéseket bizonyos formában (melynek formája és metrikája szintén ismeretlen) akkor ezeket a leveleket a jövőben a gmail nem tekinti automatikusan spamnek, vagy csak az adott felhasználó esetén, vagy pedig a rendszer egésze szempontjából.

A szolgáltatóknak semmiféle ráhatásuk nincs a gmail rendszerének működésére, az értékelésre. Erre egyébként a felhasználóknak sincs ráhatásuk a "nem spam" és "spam" gombokon túl. A tapasztalat azt mutatja, hogy 5-10 "nem spam" jelzés után a levelek nem érkeznek többet a spam folderbe addig, míg valami más jellemző miatt vissza nem kerülnek oda.

Fontos azt látni, hogy az értékelés spamnek tekint mindent, amit a felhasználók nagyobb része annak tekint. Például ha egy teljesen legális cég egy legálisan begyűjtött címlistára rendszeresen olyan leveleket küld amit a címzettjei spamnek kattintanak akkor az adott hírlevél (és jó eséllyel a feladó minden egyéb levele is) a spamben fogja végezni, minden múltbéli vagy jövőbeli címzett esetén is. Így működik a gmail.