TuHu

From Griki
Jump to: navigation, search

A turistautak.hu („TuHu”) „Magyarország legjobb minőségű, a bakancsos turisták és természetjárók által használható, ingyenes (de nem szabadon használható), teljes Magyarországot lefedő térkép és térinformatikai adatbázis”.[1]

Ez a lap a TuHu-val kapcsolatos infókat tartalmazza.

OpenStreetMap ismertető

Szöveges ismertető

(Ez a Wikipédiára írt ismertető másolata)
Loading map...

Az OpenStreetMap (OSM) egy szabad tartalmú (cc-by-sa illetve open database license), világméretű térkép, amit a felhasználók rajzolnak, a WP-hoz nagyon hasonló módon teljesen szabadon, és teljes "laptörténettel", ahol a lap alatt értem az összes objektumot. A nevével ellentétben a térkép nem csak utakat, hanem minden mást is tartalmaz, ami fizikai valójában egy adott hellyel azonosíthatóan létezik (hegyek, víztornyok vagy épp buszállomások), és mindenhez tartalmaz szabad formátumú "jellemző=érték" "tageket", jelölőket (például egy villamosvonalhoz annak neve, üzemeltetője vagy akár a sín nyomtávmérete; egy osztrák hüttéhez a nyitvatartaása, weblapja vagy a Wikipédia leírása). A térképhez tartozik egy wiki, ami a térképen alkalmazott jelölésrendszert írja le, illetve a térképészkedéshez nyújt segítséget.

A térkép műszakilag (és logikailag) két részből áll: az egyik az adatbázis, ami a térképek tartalmát tartalmazza és a másik az adatbázisból előállított "raszteres" térkép, vagyis a térkép képi alakja. Ez utóbbit számos programmal és számos módon lehet előállítani az adatbázisból (a "hivatalos" két renderelés a Mapnik és az OSMArender, de van 4-5 "félhivatalos" és több tucat egyedi renderelés); az autóstérkép célú "renderelés" például nem tartalmazza a turistautakat és a padokat, a lovaglótérkép nem tartalmazza a lóval nem járható utakat, a biciklistérképet szintvonalakkal együtt, de autóutakat csak halványan jelezve renderelik, a turistatérképek sétautakra hegyeznek (HikeBikeMap vagy Lonvia Hikemap) stb. Vannak magyar lapok is: Dömice renderelése és útvonaltervezője, Útvonal-tervezés BKV-val Flacktacktól.

Mivel a térkép szabadon használható nincs korlátozás a felhasználás helyére és módjára, így vannak mobilos és webes ("slippy map") felhasználások, és várhatóan a Wikipédia is át fog hosszú távon állni az OSM alapú térképkijelzésre. Fordítva is van kapcsolat: számtalan OSM objektum hivatkozik a rá vonatkozó WP cikkre a városok, hegyek, tavak és folyók vagy épp a híresebb turistautak esetén.

A térkép itt nézegethető, és ez itt magyarország.

Technikai ismertető pár szóban

Az OSM térkép minden eleme – a kontinenseket is beleértve – szerkeszthető.

Az OSM adatbázis objektumokból áll, minden objektumnak tetszőleges számú és elnevezésű „név = érték” jelölője (tag) lehet, ezek adják meg az objektum típusát és jellemzőit. A használt objektumok az alábbiak:

Pont

A pontok mindennek alapjai, WGS84 vetületben szerepelnek. Pontokból állnak a szakaszok, de pont például egy hegycsúcs, víztorony, hulladék-lerakó vagy kerület elnevezés is.

Út

Az utak (way) szakaszokkal összekötött pontokat jelentenek, és bármit szimbolizálhat, ami vagy egydimenziós (autóút, nyomsáv, sétaút, kis patak, elektromos vezeték, kerítés, …), vagy a szélessége lényegtelen vagy nem ismert (nagyobb patak, csatorna, szurdok, autópálya, …) vagy logikai határt jelöl (területhatár, adminisztratív elválasztó, …).

Az utak fajtájt éppúgy, mint a fajtán belüli jellemzőket a jelölők adják meg, például egy turistaútnál a jelölők megadhatják, hogy az út gyalogos forgalomra való, jól látható, salakkal burkolt és 1 méter széles, és szabadon használható bár magán tulajdonú.

Az utaknak lehetnek közös pontjaik, csatlakozásaik, ez a navigációs felhasználásoknál fontos. Az útkereszteződéseknek (a relációk segítségével) lehetnek viszonyaik, mint pl. közlekedési tilalmak (jobbra fordulni tilos), ...

Az utak lehetnek egymást térben (függőlegesen) metszők, ilyenkor nem találkoznak, mint pl. egy híd egy patak felett, vagy egy autópálya alagútja. A szintek száma igen nagy, tehát egy több szintes útcsatlakozás is modellezhető.

Poligon

A poligonok utakkal határolt zárt területek, szintén jelenthet bármit. Lehet területi jellemző (erdő, mező, lakott terület, …), nagyobb kiterjedésű út objektum (ilyen pl. a Duna folyó), de lehet adminisztratív terület (megye, városhatár, kistérség, országhatár, …), tó vagy pl. építmény.

Reláció

A reláció egy pontokat, utakat és/vagy poligonokat logikailag sorba rendező és tartalmazó kapcsolat, és szintén a jellemzőitől függően bármit szimbolizálhat. A relációk használata jelentősen bonyolultabb a „sima rajzolgatásnál”, mert segítségükkel igen bonyolult, hierarchikus kapcsolatokat lehet létrehozni.

A relációk tartalmazhatnak relációkat, szülő-gyermek viszonyban.

Néhány egyszerűbb példa relációkra:

 • egy adott turistajelzéshez tartozó utak
 • egy adott várost határoló utak és szakaszok
 • tömegközlekedési járatok

Bonyolultabb esetek:

Multipoligon

A multipoligon egy relációk segítségével létre hozott olyan poligon, amiben egyrészt lukak lehetnek (ahol a luk lehet pl. egy erdő közepén egy tisztás), illetve több, nem feltétlenül kapcsolódó poligonból állhat.

Összefoglaló pontokban

Az OSM legfőképp egy adatbázis, és ehhez léteznek mindenféle illesztések:

 • van kb 3 fő rendering engine, meg ezek mintegy 30 változata: ezekkel lehet webes megjelenítést, raszterizálást készíteni, a felhasználási igényektől függően, pl. autóstérkép, turistatérkép, biciklitérkép, lovastérkép, hogy csak pár létezőt említsek. a renderelők nagyon részletesen paraméterezhetőek, és újat írni sem nehéz.
 • a rendereléshez kapcsolódóan számos weboldal van, ami "slippy map" módszerrel (amit a google maps "talált ki") mindeféle szempontból megjeleníti a kapott adatokat, POI-kat (pontosabban általánosabb értelemben vett multipoligon, poligon, szakasz vagy pont objektumokat, illetve a logikailag összekötött "relációkat", mint pl. a "kéktúra" vagy a "piros hetes busz vonala").
 • van 5-6 eltérő szerkesztőprogram, amivel térképet rajzolni, trackeket bevinni lehet. ezek is nagyon változatosak: van, ami kezeli a közvetlen GPS bemenetet, mindegyik kezeli a felvett trackeket és azok jellemzőit, legtöbbjük a geotaggelt képeket, képes összevetni a (jogszerűen használható) műholdképekkel, stb. (A leggyakrabban használt a JOSM nevű, javaban írt progi, ez talán a legnagyobb tudású is.)
 • van számtalan konverter, ami vagy az OSM saját adatbázisából (Postgres+PostGIS) vagy az XML formátumból készít trackek esetén pl. GPX-et, és ezt aztán bármire lehet konvertálni, a tértkép esetén pedig szintén XML-ből ami épp kell: tudtommal minden jelentősebb GPS-hez van konverter (Garmin biztos).
 • van több API, ahol programok segítségével lehet elérni az adatbázist majdnem közvetlenül, valamint egyes adatbázis logikai struktúrákat, mint amilyen a tag-ek alapján keresés, befoglaló téglalapra keresés vagy lista, stb. Így pl. folyamatosan "robotok" dolgoznak az adatbázison, és javítgatják az elírásokat, logikai hibákat, vagy épp egységesítik a tageket.
 • a Wikipédiához hasonlóan az adatbázisnak teljes történelme (full history) van: minden változtatás vagy törlés örökre megmarad, nyomon követhető, visszaállítható.
 • van számos "bugreport" és "validity check" szolgáltatás is, ahol szintén robotokkal lehet ellenőriztetni a konzisztenciát.
 • A Wikipédiához hasonlóan az adatbázis "szabad": a szerző és forrás pontos megjelölése (és pár CreativeCommons illetve Open Database Lic. feltétel betartása) mellett bárkinek bármire használható, legyen az nonprofit vagy kereskedelmi tevékenység, teljes átvétel, bedolgozás vagy módosítás. A Wikipédiához hasonlóan az OSM is küzd azon, hogy az adatbázisa jogilag valóban szabad legyen, így explicite tilos abba bármilyen nem szabad forrás alapján rajzolni, legyen az nem szabad track, papírtérkép vagy műholdas kép (kivéve azok, akik specifikusan engedélyezték a képek alapján trackelést, ez a Yahoo! és a Bing), vagy mondjuk a turistautak.hu.

Ilyesmik. Az OSM hátránya (hogy próbáljak negatívumot is mondani, és ne hangozzak úgy, mint egy lelkes porszívóügynök :)) talán az, hogy nem minden szerkesztő fanatikus, nem mindenki profi, és a minőségellenőrzés a teljes közösségre hárul, nem egy jól definiált, ismert csoportra. (Én ezt ugyan nem tartom akkora hátránynak, de emlékeim szerint a TuHu büszke arra, hogy milyen alaposan ellenőrzöttek az adatai.) Töröltem már én is autópályát egy városban egy adott apartman bejárata és a városi fürdő bejárata között. :-) Előfordul, kiderül, javítjuk.

Felmerült kérdések

Szabad licenc

A szabad licencekről bővebben a róluk szóló lapon olvashatsz.

Mit biztosít és mit enged

A felhasználás feltétele követezően előírja, hogy minden felhasználás esetén meg kell adnia a szerzőt/szerzőket (kik készítették; ha túl sokan, akkor linket), a forrást (megnevezés és/vagy link), valamint a felhasználás végeredményét ugyanilyen feltételekkel kell közzé tennie. Tehát ha lehozom az utikönyvemben, akkor oda kell írni, hogy a térkép forrása a TuHu (vagy OSM), a készítői a TuHu vagy OSM szerkesztők (ezt csak linkkel tudom megadni, vagy felsorolok mindenkit), (és oda kell írnom, hogy az utikönyv anyagai szabadon felhasználhatóak - no ez utóbbi már v2.0 jogászkodást igényel, mert nem mindegy, hogy a térkép elkülönül a könyvtől vagy nem, de ezt most akkor inkább hagyjuk).

Kereskedelmi célú felhasználás

1) kizárólagos felhasználás: dolgozol valamin, majd azt megszerzi valaki, és pénzért árulja, és erre másnak nincs lehetősége (mivel a munkádat megszerezte, és másnak nem adja), valamint ha neki van vele munkája, abból te nem részesülsz, valamint még a neved sem tünteti fel. Jelenleg ez a helyzet a TuHu-val: a szerkesztők ingyen dolgoznak, de ebből pénzt csak a tuhu üzmeletetői kereshetnek pénzt, használhatják, más senki.

2) szabad felhasználás: dolgozol valamin, amit mindenki tud használni, és bárki árulhatja pénzért, ha tudja, akár mindenki is árulhatja pénzért, akár te is az övékét, így mindenkinek ugyanannyi az esélye, valamint bárki más dolgozik rajta az eredményt is meg kell osztania mindenkivel, így abból te is viszakapsz, és mellesleg ott a neved akkor is, ha azt árulja. Ez az OSM-mel a helyzet.

(Mellesleg zárójelben: a felhasználások 95%-a ezután is nonprofit vagy magánfelhasználás lesz, ez a helyzet a Wikipédiával éppúgy, mint az OSM-el, ráadásul az OSM hatására született egy csomó olyan ingyenes, netes lehetőség, ami nélküle sosem jött volna létre.)

A példa jó: valaki csinál egy nyereségorientált utikönyvet, és OSM térképet tesz bele. Köteles feltüntetni az OSM adatait, elérhetőségét: máris kapott a projekt egy hatalmas ingyenreklámot, amitől új szerkesztők jöhetnek, akik olyan térképet fognak rajzolni, amit én tudok használni. Nekem jó, ha többen dolgoznak rajta: jobb lesz a végeredmény. Attól nekem nem származik károm, hogy ő pénzt keresett rajta, ugye? Sőt, lehet, hogy jövőre már én fogom a saját kiadványomban használni. Vagy te. És ha jobb minőségű mint a google maps (nem nehéz, ha jobban megnézzük) akkor büszke is lehetsz, hogy ezt használják (én az szoktam lenni, sőt, volt már, hogy szórólapos embert felhívtam, hogy ne a goo mapsot lopja, hanem hasznljon legálisan OSM-et).

Azt sem látom be, hogy miért zavarna engem, ha valaki OSM adatbázist árul pénzért? Köteles megadni, hogy hol lehet ingyen megtalálni. Ha ad plusz szolgáltatást mellé, és ezért fizetnek, miért ne? Ha nem, és úgy is fizet valaki, akkor az Hülyeségadó(Tm)(r). Engem egyik sem tesz szegényebbé. A végeredmény úgyis szinte mindig az, hogy a páciens eltalál magára az OSM-re és azt használja. (Én pl. így ismertem meg annak idején az IMDb-t...)


Lehetséges előnyei TuHu számára

 • Szabad tartalom: a jó érzés, hogy amit csinálsz, bárki céljainak és igényének megfelelően használhatja
 • A készített térképet számtalan módon tudod használni, nem csak a weben: léteznek mindenféle eszközre konverterek, navigációs megoldások, egyedi célú térképkinézetek, stb.
 • A TuHu ettől nem szűnik meg, és az adatbázisa nem változik
 • A turistautak nemzetközi térképen, nemzetközi turistaúthálózatba illesztve használhatóak
 • A turistautak kapnak egy hatalmas segédadatbázist nem turistautas infókkal (a hulladéklerakóktól kezdve az autóutakig)
 • Az OSM szerkesztőprogramjai jól használhatóak és folyamatosan fejlesztik őket
 • A szerkesztők munkája nem aprózódik el, nem dolgoznak feleslegesen duplán: jelenleg is több TuHu-OSM szerkesztő kénytelen mindkét helyen rajzolni

Lehetséges hátrányai TuHu számára

 • Az egyesület elveszíti a kizárólagos jogát arra, hogy pénzt keressen a tagok által rajzolt térképekből
Az OSM-mel való kapcsolódás esetén
 • Az OSM nem eléggé gyakorlott/új szerkesztőinek szerkesztéseivel kell foglalkozni
 • Az OSM lazább követelményei alapján készült utak kezelése
 • Az adatcserével kapcsolatos adminisztratív és műszaki problémák

Konkrét licencek

 • Creative Commons - Attribution - ShareAlike (Nevezd meg - Így add tovább): a jelenlegi OSM licenc előírja, hogy ha valaki a térképpel bármit csinál, akkor köteles megjelölni a pontos forrást, valamint köteles az általa módosított tartalmat szintén szabad licenc alatt publikálni.
 • Open DataBase License: a fentiekhez hasonló licenc, de tartalmaz pár eltérést, melynek egy része az adatbázisokra vonatkozó speciális feltételek miatt, más része a rugalmasabb relicencelés miatt került bele.
 • Copyrighted: a tartalmat szerzői jog védi, és a szerzői jog tulajdonosának explicit engedélye nélkül a tartalmat nem szabad másolni, terjeszteni, módosítani, más művekbe beépíteni, stb. Ez jelenleg a TuHu licence.

Trackek és térkép

A térképzelés során két fő komponensünk van: a GPS trackek és a rajzolt objektumok.

Az objektumokat az OSM-ben általában GPS trackek alapján rajzoljuk, bár a Yahoo és a Bing engedélyt adott az OSM-nak hogy a műhódos fotóik alapján térképet rajzoljunk, ami más projekteknek tilos (így a TuHu sem teheti meg értelemszerűen, nem mintha akarná).

A TuHu – ha jól tudom – szintén GPS trackek alapján rajzol. Az OSM szempontjából az is nyereség, ha a GPS trackeket megkapja, ami alapján rajzolni lehet.

A licencváltás lehetséges módjai

Hogya lehetne a teljesen jogvédett TuHu-t felszabadítani?

A közösség szavaz, MGKE licencet vált

Mivel a jelenlegi szerzői jogi feltételek alapján a TuHu térképpel az MGKE rendelkezik, nekik van joguk ezt bármilyen feltételek mellett nyilvánosságra hozni, így akár szabad licenc alatt is. Ezt feltehetően a közgyűlés dönteheti el, a tagok szavazata alapján.

Lehetséges csak egy adott állapotot szabadon licencelni, vagy pedig folyamatosan az adatbázist.

Az egyes szerkesztők egyenkénti engedélye

Ha erre az MGKE szavazóképes tagok nem hajlandóak, vagy a szavazás ellenére ez nem történne meg, akkor mindenki szerzői jogilag birtokolja a saját munkáját, ami a GPS track és az álatala rajzolt térképrészletek; így mindenki engedélyt adhat a saját munkájának szabad licenc alatti felhasználásra. Ha elég sokan engedélyezik, akkor a tartalom nagy rész felszabadítható.

(Ez egy rendkívül nem hatékony módszer.)


Előnyök és hátrányok az OSM számára

Az előnyök:

 • a szerkesztőknek, akik jelenleg a TuHu és az OSM adatbázisba is rajzolnak nem kellene kétszer megrajzolniuk minden utat
 • az OSM megnyerné a TuHu régi, nagy tapasztalatú, lelkes szerkesztőit, akik bővíteni tudnák a jelenleg nagyon hiányos túratérképi részeket
 • a „több szem többet lát” folyományaképp több szerkesztő figyelné/javítaná a nem túratérképes részeket is, vagy fejlesztené a hiányosságokat
 • kellő adat esetén lehetséges lenne a túratérképes navigáció (mobil eszközökre is), ennek software feltételei elvileg adottak, de az adathiány miatt jelenleg nem használható

A hátrányok vagy nehézségek:

 • egy más filozófiájú közösséggel való kapcsolat, ismerkedés, oktatás, emberi és műszaki problémákkal való foglalkozás
 • az adatkapcsolat megvalósítása
 • a módosítások kezelése (az eltérő rendszerek miatt ez komoly agy- és programozói munkát igényel)
 • esetleges érdekütközések a nemzetközi részekkel (bár ez OSM esetében elég ritka, de pl. az OSM serverei sem bírnák azt, ha oda közvetlenül ráesne több tízezer magyar túrázó mobilja, de erre számos jó megoldás létezik [pl. androidra a Locus vektoros térképe, stb])

Az adatcsere lehetséges megoldásai

Lehetséges műszaki módszerek arra, hogy az adatok automatikusan mozogjanak.

TuHu → OSM

Az OSM jelenlegi útjaihoz vélhetően úgy, hogy ahol nincs a közelben út ott import, ahol van, ott kézi masszírozás. Nyilván az importon is, a masszírozáson is dolgozni kell, én egyáltalán nem ismerem a tuhu adatbázist, ha értelme van, megismerekedek vele, meg a másik tucat OSM szerkesztő, aki import témában aktív.

A későbbiekben pl. lehet azt, hogy a nem tuhu forrású adatokat a tuhu importálja, illetve a megváltozott tuhu adatokat importálja, a ti esetetekben minden kézileg megy, úgyis ellenőrzitek, annyival egyszerűbb, hogy nem kell feltétlenül mgrajzolni, gondolom. De én az OSM oldalt ismerem, a tiéteket ti; ez tuhu feladat, az OSM oda tudja adni a teljes adattartalmat, abból lehet bármit csinálni.

Az OSM részéről későbbiekben... attól függ. Lehet új import köröket futni az új adatokkal, befésülni a nem ütköző módosításokat, ... ezek műszaki kérdések, ha jogi akadálya nincs, minden megoldható.

Átfedés nélküli területek
Átfedő területek
Frissítés
 • Mivel az OSM központi célja nem a turistautak naprakészen tartása, ezért nem okoz különösebben kritikus problémát, ha nincs rendszeres frissítés a TuHu felől. Ha van egy adott pillanatban helyes térkép, az jobb, mintha semmi nincs, és az OSM szerkesztői továbbra is képesek javítani, frissíteni az utakat.
 • Egy másik nézőpont az, hogy ne dolgozzunk fölöslegesen kétszer, és ha már a TuHu szerkesztői frissítik az adataikat, ezeket automatikusan frissítsük az OSM-ben. grin javaslata az, hogy – miután megismerkedtünk a TuHu adatnázis felépítésével – elviekben nincs nagy akadálya, hogy pl. negyedéves frissítéseket végezzünk, mivel az OSM objektumokat fel lehet taggelni a TuHu azonosítóival, és így valóban frissíthetőek azok. Ez azonban csak akkor dönthető el, ha kiderül az adat átvételének pontos módja és adattartalma.
 • A túl gyakori frissítés (pl. napi, heti) nem megfelelő a nagy számú változás miatt.

OSM → TuHu

Nem ismert, hogy erre egyáltalán tartana-e igényt a TuHu... de a szabad licenc alapján meg lehet tenni.

Az OSM tartalma
Utak, közigazgatási adatok, vízrajz, domborzat, POI, relációk (tömegközlekedés, stb)
Nemzetközi térkép

A szabad felhasználású TuHu jövője

Az OSM arra a koncepcióra épül, hogy van egy adatbázis, amit számtalan módon lehet reprezentálni, bemutatni, felhasználni; mindenki a neki megfelelő leképezési módszert és környezetet használja.

Ebben a koncepcióban természetes az, hogy az OSM és a SzabadTuHu képes egymás mellett élni, sőt, ez szinte szükséges, hiszen a két adatbázis környezete, hozzáadott funkciói teljesen eltérnek. Nem az a cél, hogy a TuHu beleolvasdjon az OSM-be, ez nem csak adatvesztéssel járna, de rontaná a felhasználhatóságot is. A cél az lenne, hogy a szerkesztők egyszer dolgozzanak, és a munkájukból mind az OSM, mind a SzaTuHu elkészíthesse a saját elvei és szempontjai szerinti adatbázist, és annak megjelenítéseit.

A TuHu folytathatja a munkáját egy adatátadás után is, mintha mi sem történt volna, miközben az OSM kapna egy jó turistaút kiindulási térképet.

Lehet folyamatos is az adatcsere, de nem ismerem a TuHu belső felépítését. Ideális esetben az történik, hogy az új szerkesztéseket a két projekt kicseréli: az utak és a jelölések az esetek többségében átvehetőek, és mindkét rendszerben helyben tovább alakíthatóak.

OSM használati módjai, akár TuHu szerkesztőknek

Túratérkép raszter

van kb 3 fő rendering engine, meg ezek mintegy 30 változata: ezekkel lehet webes megjelenítést, raszterizálást készíteni, a felhasználási igényektől függően, pl. autóstérkép, turistatérkép, biciklitérkép, lovastérkép, hogy csak pár létezőt említsek. a renderelők nagyon részletesen paraméterezhetőek, és újat írni sem nehéz.

Garmin (és egyéb GPS map) kimenet

JOSM / merkaator

A JOSM a legnagyobb tudású térképszerkesztő program OSM alá, minden oprendszer alatt működik, és számtalan plugin segítségével lehet mindenféle igen komoly térképi varázslatra rávenni, beleértve pl. a navigációs szerkesztések ellenőrzését vagy a (jogtiszta) műholdképek trace-elését.

A merkaartor egy másik szerkesztőprogram, szintén nagy mennyiségű szerkesztési lehetőséggel.

Mobil alkalmazások

Számtalan OSM alapú mobil alkalmazás létezik, ezeket felsorolni is nehéz lenne.

Androidra az alábbiakat próbáltam és használom:

 • Locus: általános térképkezelő, de nagyon sok térképszolgáltatót kezel, az OSM-ből vagy 20-féle rasztert (tile server) valamint saját cache-elt (offline) térképet, illetve szabványos (.map) vektoros offline térképet. Támogat több geocache adatbázis servert is, számos GC lehetőséggel.
 • OSMand: navigációs program, főként járművekhez
 • NavIt: navigációs program
 • BikeRoute: bringás navigáció, de nem teljesen „kiforrott” még

Negatívumok: nagy, nemzetközi projekthez kell alkalmazkodni; változó lefedettség

 • nehezebb minőségellenőrzés, amit viszont számos eszköz segít

Hivatkozások

 1. forum1